Hoe kan ik mijn fruit het beste bewaren?

Daar zijn een heleboel verschillende adviezen over te vinden. Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen en bessen kun je het beste in een schaaltje met een keukenpapiertje en een paar druppels azijn in de koelkast bewaren. Dit is fruit wat vrij snel start aan een rottingsproces. Het fruit is heel gemakkelijk in te vriezen om er bijvoorbeeld smoothies van te maken.

Zo zijn er ook een aantal fruitsoorten die beter niet samen in de fruitschaal kunnen liggen. Vooral bananen zijn echte rijpmakers, dat wil zeggen dat ze andere fruitsoorten sneller laten rijpen. Zijn de bananen al erg rijp? Bewaar ze dan niet bij ander fruit. Wil je het rijpen tegengaan, wikkel dan het uiteinde in plastic folie. Ook de kiwi kan je het beste apart bewaren. Appels en peren kan je het beste in de koeling bewaren, maar ook deze liggen het liefst niet samen.

Bewaren in de koelkast

Zacht fruit

Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt in een plat bord of schaal ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je de aardbeien wel 8-12 maanden bewaren.

Druiven

Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen erbuiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.

Appels

Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaard dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag eet, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.

Voorgesneden fruit

Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, het liefst in een luchtdichte verpakking.

Buiten de koelkast

Citroen en andere citrusvruchten

kun je het beste koel en donker buiten de koelkast bewaren. Gemiddeld houd je ze 14 dagen goed. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht? Prik er een gaatje in en snijd hem niet helemaal door, zo blijft hij langer goed.

Banaan en andere exotische fruitsoorten

hebben last van zogenaamd koud bederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast.